Gepubliceerd op 22 oktober 2020

Helaas is het niet altijd zo dat als deze spieren een enkele keer behandeld worden, direct verdwijnen. Als er spierspanning geconstateerd wordt in het onderzoek door de fysiotherapeut is het belangrijk om na te gaan wat deze spierspanning veroorzaakt. 

Vaak spelen mondgewoontes hierbij een grote rol. Bekende voorbeelden van mondgewoontes zijn tandenklemmen en tandenknarsen. Het is vaak onbewust gedrag wat er in veel gevallen al heel lang is. Soms zijn de mondgewoontes er al heel lang zonder dat dit klachten geeft. Echter kan er op een bepaald moment een mate van spierspanning ontwikkelen, waardoor er wél klachten ontstaan. 

Samen met de orofaciaal therapeut zal er tijdens een behandeling aandacht worden besteed aan het herkennen van deze mondgewoontes en vervolgens d.m.v. adviezen en oefeningen de mondgewoontes zoveel mogelijk te verminderen en/of er zo goed mogelijk mee om te gaan. 

Aanvullend wordt tijdens de behandeling vaak gebruik gemaakt van manuele therapie, massage, rektechnieken of dry needling om invloed op de pijn uit te kunnen oefenen. 

Klik hier voor meer informatie over orofaciale therapie.