Gepubliceerd op 13 april 2021

Pijn

Pijn alarmeert ons wanneer er gevaar dreigt voor ons lichaam en is daarmee heel functioneel. Vaak is dit het geval wanneer weefselschade op de loer ligt. Echter kan dit pijnsysteem ook verstoord zijn en dat betekent in sommige gevallen dat een prikkel die normaal gesproken niet gevoelig zou moeten zijn, wél gevoelig is. Als je het pijnsysteem als een alarmsysteem zou zien, zou je kunnen zeggen dat het alarmsysteem scherper staat afgesteld. Het zenuwstelsel wordt overgevoelig. 

Chronische pijn

De overgevoeligheid van de zenuwen is iets lichamelijks, het is dus niet zo dat aanhoudende pijn 'tussen de oren' zit. Het gevoeliger maken van zenuwen is bij beginnende pijn nog functioneel om een signaal af te geven en de manier van het lichaam om ons te beschermen terwijl we herstellen. Echter blijft in sommige gevallen de overgevoeligheid langer aanhouden en soms spreid dit ook nog uit in een grotere regio. Op dit moment is de pijn geen functioneel signaal meer voor (dreigende) weefselschade, maar een verstoord signaal wat langer aanhoud. 

Wat is er aan te doen?

We weten dat pijn meerdimensionaal is, dus niet alleen biologische factoren beinvloeden pijn, maar ook psychische en sociale factoren. Als je je bijvoorbeeld ongerust maakt over de klachten, omdat je wél het idee hebt dat weefsel is beschadigd maakt het lichaam stofjes aan die pijn alleen maar doen toenemen. Dit kan chroniciteit in de hand werken. 

Er is geen behandeling die chronische klachten in één keer doet verdwijnen. Het is zaak om te zoeken welke factoren allemaal invloed op de pijn lijken te hebben. Bijvoorbeeld:

  • Maak ik me zorgen over de klachten? Ervaar ik hier stress van? Kan een arts of therapeut deze zorg wegnemen, door uitleg over de klachten te geven.
  • Leefstijl. Ongezond eten, alcohol en roken hebben negatieve invloed op pijn.
  • Bewegen of sporten op comfortabel niveau heeft positieve invloed op pijn. 

Wanneer je weet welke factoren voor jouw pijn allemaal een belangrijke rol spelen is het zaak om hier de tijd voor te nemen om aan te werken. Het is mogelijk om je zenuwstelsel te hertrainen en de overgevoelgheid af te laten nemen als je bereid bent om hier aan te werken!

In onderstaand filmpje wordt alles hierover nog eens helder uitgelegd!

Nederlandse bewerking: www.psychfysio.nl.  Originele project: GP Access & Hunter Integrated Pain Services.

Op internet is meer informatie te vinden over 'pijn'.  Onderstaande website geeft ook in duidelijke taal hoe er tegenwoordig naar het begrip chronische pijn gekeken wordt en hoe je hier iets aan kan doen.

https://www.retrainpain.org/nederlands