Doel:

Voorkomen van valongevallen door ouderen bewuster te maken van risicofactoren en hun balans, conditie en zelfvertrouwen te verbeteren.

Doelgroep

Zelfstandig wonende ouderen die in de afgelopen 12 maanden minstens 2 keer zijn gevallen of 1 keer zijn gevallen én moeite hebben met bewegen, lopen of balans houden. Het programma is vooral bedoeld voor ouderen die enigszins kwetsbaar zijn.

Aanpak

Valpreventieprogramma gericht op zowel de bewustwording van risicofactoren als het verbeteren van balans, mobiliteit, conditie en zelfvertrouwen. De trainingsbijeenkomsten bestaan uit oefeningen op basis van tai chi en zijn gericht op het verbeteren van fitheid, evenwicht en spierkracht.

Het programma bestaat uit:

 • een informatiebijeenkomst (1,5 uur)
 • drie cursusbijeenkomsten (1 keer per week, 2 uur per bijeenkomst)
 • tien weken trainingsbijeenkomsten (2 keer per week een training van 1 uur).
 • twee keer 1 uur functionele testjes na de training, 1 keer aan het begin en 1 keer aan het einde van het programmakans om te vallen


Waarom werkt het?

Uit onderzoek weten we dat beweegprogramma’s die zich richten op het verbeteren van balans, spierkracht en mobiliteit het beste werken om de kans op een valongeval te verkleinen. In Balans is ontwikkeld op basis van kennis uit wetenschappelijk onderzoek naar effectieve valpreventie. Dit onderzoek laat zien dat ouderen na het volgen van de cursus 61% minder kans maken om te vallen en dat hun valangst met 37% afneemt.

 

Bron: VeiligheidNL

"In een ontspannen sfeer lekker inspannen! Doet iedere keer goed, juist omdat de begeleiding vakkundig en vriendelijk is."

Riet (Lindenholt)

over (Medische) Fitness

"Voor revalidatie ben ik nu al een tijd in behandeling bij Fysiotherapie Dukenburg, om onder begeleiding van therapeut Lucas nog zoveel mogelijk restverschijnselen onder controle te krijgen. De behandelaar denkt geweldig met je mee, de sfeer is heel prettig en naast het element deskundigheid is er inmiddels bijgekomen wederzijds respect en aanvoelen, waarbij er best ook plaats is voor een kwinkslag"

Henri (Weezenhof)

over Fysiotherapie

"Fysiotherapiepraktijk ligt in rustige wijk met voldoende parkeermogelijkheid. Enthousiast, jong, vakkundig team met de nodige humor, waardoor doorzettingsvermogen van patiënt wordt bereikt."

Aad en Nel (Tolhuis)

over Fysiotherapie

"Sinds 2004 ga ik tweemaal per week naar de locatie Weezenhof voor cardiofitness i.v.m. ernstig hartfalen en een aneurisma aan de aorta, hierdoor blijft mij een operatieve behandeling tot op heden bespaard.
De fysiotherapeuten leren mij telkenmale nieuwe technieken aan en adviseren mij periodiek de nodige verbeterpunten. Chapeau hiervoor.
Overigens heeft Fysiotherapie Dukenburg in alle specialismen een zeer goede naam bij vele specialisten van het CWZ. "

Adrie (Aldenhof)

over (Medische) Fitness

"Deze praktijk (waar ik al heel lang kom) heeft als grootste voordeel dat de mensen die er werken jou zien als mens, niet alleen als patiënt. Ze houden je in de gaten als je sport en helpen je weer op gang als het even niet lukt met gesprekken en behandelingen. Warm aanbevolen!!"

Riet (Tolhuis)

over Fysiotherapie

Onze therapeuten

Ashley Laurentzen

 • fysiotherapie
 • master geriatrie fysiotherapie
 • ParkinsonNet
 • dry needling
 • coach 2 move
 • valpreventiecursus 'Vallen Verleden Tijd'
 • coronaire hartaandoeningen